
IMPORT, PURCHASE & TRANSFER OF LISTED GOODS 

RELATED ARTICLES: ARTICLE 3g, ARTICLE 3i, ARTICLE 3j OF COUNCIL REGULATION 

833/2014 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS – AS OF 10 AUGUST 2022 

 

1. Is the purchase of goods listed in Annexes XVII, Annex XXI and XXII of Council 
Regulation 833/2014 by an EU company allowed when the goods are destined for a 
third country and are not transiting Union territory? 
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No. Articles 3g, 3i and 3j of Council Regulation 833/2014 prohibit the purchase, import, or 
transfer, directly or indirectly, of the goods listed in Annexes XVII, XXI and XXII if they 
originate in Russia or are exported from Russia. The prohibition on purchase applies irrespective 
of the final destination of the goods. Provided the purchase falls within the scope of Article 13 of 
Regulation 833/2014, it is not relevant whether the goods are destined for the EU or not. 

Please note that the situation is different for the purchase of Russian seaborne crude oil (question 
n°15 of the FAQ on “oil imports”).  

2. Is the transfer of goods listed in Annexes XVII, Annex XXI and XXII of Council 
Regulation 833/2014 by an EU company allowed when the goods are destined for a 
third country and are not transiting Union territory?  
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No. Articles 3g, 3i and 3j of Council Regulation 833/2014 prohibit the purchase, import, or 
transfer, directly or indirectly, of the goods listed in Annexes XVII, XXI and XXII if they 
originate in Russia or are exported from Russia. The prohibition on transfer applies irrespective 
of the final destination of the goods, whereas the prohibition on the import applies by nature to 
goods moving “into the Union”.  Provided the transfer falls within the scope of Article 13 of 
Council Regulation 833/2014, it is not relevant whether the goods are destined for the EU or 
not.  

3. Does “purchase” or “transfer” also refer to restricted goods that are already released 
for free circulation within the territory of the Union before the restrictive measures? 
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No. The restrictions envisaged in Articles 3g, 3i, 3j and 3m of Council Regulation 833/2014 do 
not concern goods which are already released for free circulation within the territory of the 
Union (i.e. usually already placed on the market) at the time when the respective measure 
becomes applicable. 


